Šafrán je nejdražší koření na světě. Jeho cena je tak vysoká, protože celý proces sklizně musí být přesně načasovaný a odehrává se výhradně bez jakékoliv mechanizace. Ruční sběrači květů krokusu sklízí právě rozvinuté květy v ranních nebo dopoledních hodinách, a ještě ten den musí další dělníci ručně vytrhnout 3 asi 2,5 cm dlouhé blizny z každého květu, a pomalu sušit. Vlákna šafránu jsou neobyčejně lehká a na 1 kg koření je tak třeba nasbírat až několik stovek tisíc květů.
Vysoká cena je nepochybně také důvodem jeho častého falšování. Pokud si někdo doveze z Turecka nebo Egypta levný šafrán, pak to bude bohužel spíše světice barvířská nebo měsíček lékařský, tedy byliny, které mají jeho zlomkovou cenu. Pravý šafrán je od těchto „napodobenin“ rozeznatelný již pouhým okem. Oproti nim jsou jeho vlákna jemná, houževnatá a mají jasnou červenooranžovou barvu. Čím jsou červenější, tím jsou i kvalitnější.
V kuchyni se používá pro svou jasnou žlutou barvu, kterou obarví pokrm a pronikavou teplou vůni. Chuť může být ve větším množství hořká, i zde platí: použijte jej „…jako šafránu“.
Častým dotazem je dávkování a správné použití při přípravě jídla. Co to tedy exaktněji znamená …jako šafránu?
Při přípravě těsta se doporučuje množství do 1 g na 1–1,5 kg těsta. Na dochucení jídel jako je italské risotto milanese, španělská paella nebo hustá polévka z mořských plodů Bouillabaisse, je to půl čajové lžičky šafránových vláken. Před přidáním do pokrmu je dobré malé množství koření namočit do trochy teplé vody, ve které pustí barvu a lépe se dávkuje. Rozpouštět můžete šafrán také v tucích (olivový olej, mléko). Do tepelně upravovaného jídla se přidává pár minut před jeho dokončením.
Aktuálně v Prodejně U Salvátora nabízíme šafrán jakostní třídy Sargol, charakteristický svou rudou barvou, bez zbytků květů a čnělek, v balení 0,2 g, 0,5 g nebo 1 g. Těšíme se na Vaši návštěvu.